Den vokser på enge og i haver, men ​​mange mennesker betragter den bare som ukrudt. Vi påskønner ikke mælkebøttens egenskaber, og vi er ikke opmærksomme på, hvor udbredt anvendelsen af denne oversete plante er i kosmetik. Se her, hvordan kosmetik virker, når den er baseret på den almindelige mælkebøtte.

Taraxacum officinale, også kaldet almindelig mælkebøtte, er en yderst undervurderet plante. De fleste anerkender ikke, at den hører til gruppen af ​​urter med medicinske egenskaber. Vi behandler mælkebøtter som almindelige flerårige planter, som nærmere er ukrudt end en værdifuld kosmetisk ingrediens. Og her vil det nok overraske nogen, at mælkebøtten bruges i både urtemedicin og kosmetologi.

Mælkebøtten – egenskaber

Denne plante er vildtvoksende og kan findes over hele Europa, Asien og på begge kontinenter på den anden side af Atlanterhavet – Nord- og Sydamerika. Den har karakteristiske gule blomster med fine og meget tæt placerede kronblade. De lange grønne blade og stilken afgiver en hvid mælkelignende væske, når de skæres over. I dag behandles mælkebøtten som en stædig ukrudt, selvom der findes flere skrifter fra middelalderen om dens helbredende egenskaber.

Hvad skjuler der sig i den almindelige mælkebøtte?

Det vil nok overraske de fleste, hvor mange interessante næringsstoffer, der skjuler sig i mælkebøtten: magnesium, B-vitamin kompleks, samt A-, C- og E-vitamin er de mest almindelige. Men de er ikke de eneste næringsstoffer. Mælkebøtten indeholder også andre mineraler, såsom: mangan, kalium, jern, calciumfosfor, zink, samt den nødvendige biotin og cholin. I roden indeholder mælkebøtten meget garvesyre, inulin, phytosteroler og mineralsalte. Mælkebøttens sammensætning er lidt anerledes, hvis vi tager bladene i betragtning – her sidder de mest almindelige flavonoider, carotenoider, C- og B-vitaminer og tre mineraler: kalium, magnesium og silicium. Uanset hvad de fleste måtte mene, indeholder mælkebøtten et væld af næringsstoffer.

Mælkebøtten i kosmetik

INCI: Taraxacum Officinale bladudtræk

De ovenfor beskrevne ingredienser giver forskellige nyttige egenskaber, der gør planten egnet som ingrediens i kosmetik. Den er som oftest inkluderet i ansigtscremer, tonere eller præparater mod akne – som regel i form af ekstrakt fra blade af en mælkebøtte – Taraxacum Officinale bladudtræk. Hvis du finder denne ingrediens i sammensætningen af ​​en given kosmetisk artikel, kan du altså sagtens bruge den, især hvis du kæmper med hudproblemer som psoriasis, akne eller eksem. Derudover bruges det med fuldt overlæg i produktionen kosmetik mod aldring.

Kosmetiske egenskaber hos den almindelige mælkebøtte

Hvordan virker den? Hvad er fordelene ved at bruge den almindelige mælkebøtte? Hvorfor er det en god ide at medtage den i din daglige hudpleje? Ekstrakt fra den almindelige mælkebøtte har vist sig at have antioxidante egenskaber, hvilket vil sige, at den effektivt neutraliserer frie radikaler og dermed sløver kroppens aldring. Den forbedrer hudens generelle tilstand, mens den renser, plejer og har en antiinflammatorisk virkning.

  • I hudpleje
    Når den bruges i hudpleje, giver den almindelige mælkebøtte lindring af alle irritationer. Den gør hudfarven pæn og kan endda reducere rødmen. Mælkebøtten gør det lettere for huden at skaffe sig af med toksiner og urenheder, fordi den åbner porerne. Den forbedrer hudens tilstand, da den bliver bedre næret, fugtet og fuld af vitalitet. Takket være det høje indhold af antioxidanter forynger almindelig mælkebøtte huden ved at gøre rynker mindre synlige, og ved at forbedre hudens elasticitet. Desuden bleger den fregner og leverpletter og bidrager desuden til bekæmpelse af cellulitis.
  • I hårpleje
    Den almindelige mælkebøtte er mindre populær i hårplejeprodukter. Der anvendes den dog hovedsageligt som middel mod skæl, og den forhindrer desuden fedtet hovedbund. Den kan stimulere hårvækst, så længe man bruger den regelmæssigt og i lang tid. Ikke desto mindre gør kosmetiske midler med mælkebøtte håret blødt og skinnende.

Den almindelige mælkebøtte i folkemedicin

Når vi taler om den almindelige mælkebøttes forskønnende og plejende egenskaber, må vi ikke glemme dens egenskaber som lægemiddel. Allerede i folkemedicin anbefalede man ​​tinkturer af mælkebøtte (baseret på alkohol) til behandling af forskellige typer af hudsygdomme. En bryg af mælkebøtterod blev også tit tilberedt og var effektive til bade eller omslag.

I dag kan vi også tilberede hjemmelavet kosmetik, der er baseret på almindelig mælkebøtte.

Gør-det-selv kosmetik med almindelig mælkebøtte

  1. Hæld en lille smule vand over fint hakkede blade. Kog og sæt til side, så det kan køle af. Du kan blende det for at gøre det jævnt. Kom blandingen på ansigtet i ca. 15 minutter. En sådan ansigtsmaske vil lindre irritationer, blege misfarvning og modvirke akne.
  2. For at tilberede en anden version af ansigtsmasken, kan du komme et par blomster i naturlig yoghurt og blende det. For en mere fugtighedsgivende virkning kan du tilføje lidt naturlig honning. Kom det på ansigtet i ca. 30 minutter og skyl med rent vand.
  3. Almindelig mælkebøtte er også god som skintonic til ansigtet. Hæld bare en kop vand over 2 spiseskefulde mælkebøtte blomster, bring det i kog og sæt det til side, så det kan køle af, hvorefter du sier det. Vask ansigtet med skintonicen hver dag.
  4. Man kan også selv fremstille hårprodukter med almindelig mælkebøtte. Du skal bruge 2 spiseskefulde mælkebøtte og en kop varmt kogt vand. Dæk til, mens det trækker. Lad det køle af og skyl håret med det efter vask, helst hver anden dag. Advarsel! Husk, at en af ​​bivirkningerne kan være blegning af håret, så det får en kobberagtig tone.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *